Explosieve en zware krachttraining verbeteren loopeconomie

Ik kwam onlangs deze interessante artikel tegen op de website van Topsport Topics. Sommige atleten kijken vaak op tegen de oefeningen die we tijdens een hardlooptraining combineren, en andere kunnen er niet genoeg van krijgen. Hoe dan ook, ze helpen ons dus wel om effectiever en economischer te gaan lopen. Nog meer reden om ze dus wel te doen, en met meer regelmaat. Wie wil er nu niet zo optimaal mogelijk lopen?

Zowel explosieve- als zware krachttraining verbeteren de loopeconomie. Statische krachttraining waarbij spieren zich wel aanspannen maar niet verkorten of verlengen zorgt niet voor een verbeterde loopeconomie. Dit blijkt uit een zeer uitgebreide literatuurstudie uitgevoerd door Braziliaanse bewegingswetenschappers.

De laatste jaren is meermalen aangetoond dat hardlopers baat hebben bij krachttraining. Dit blijkt ook uit onderzoek dat Topsport Topics heeft samengevat. De verklaring hiervoor is dat krachttraining bijdraagt aan het verbeteren van de loopeconomie waardoor de prestatie van hardlopers vooruit gaat.

Nu bekend is dat krachttraining bij kan dragen aan het verbeteren van de hardloopprestatie is het belangrijk om in kaart te brengen welke van de vele soorten krachttrainingsvormen die er zijn dit positieve effect teweeg kunnen brengen. Dit is aan de hand van een uitgebreide literatuurstudie geanalyseerd.

Explosief en zwaar, maar niet statisch

Zowel explosieve (o.a. “squat- en drop jumps”) als zware krachttraining (met grote weerstand tijdens o.a. “squat” en “leg press”) naast de reguliere duurtraining  leiden tot een verbetering in loopeconomie van gemiddeld vier procent. Dit blijkt uit een analyse van de data uit 16 studies waarin onderzoekers het effect van krachttraining op de loopeconomie hebben onderzocht.

Hardlopers verbeteren hun loopeconomie als zij zes tot veertien weken krachttraining uitvoeren. De onderzoekers stellen echter dat hoe langer de periode van krachttraining duurt, hoe groter het effect is. Deze effecten zijn voor zowel recreanten als goed getrainde hardlopers naar verhouding even groot, als zij nog geen ervaring hadden met krachttraining.

Statische krachttraining verbetert de loopeconomie echter niet. Deze krachttraining kenmerkt zich door het leveren van kracht zonder dat spieren verlengen of verkorten. Dit kan bijvoorbeeld door tegen een object aan te duwen dat niet te verplaatsen is.

Waarom de ene krachttrainingsvorm beter werkt dan de andere is niet duidelijk. Het is sowieso niet precies helder waarom (sommige vormen) van krachttraining de loopeconomie kunnen verbeteren.

Conclusie

Krachttraining kan de loopeconomie verbeteren. Of deze krachttraining explosief of zwaar is maakt voor het positieve effect op de loopeconomie niet uit. Statische krachttraining is in ieder geval geen verstandige keuze als het gaat om het verbeteren van de loopeconomie.

Hoewel er in deze studie niet is gekeken naar het effect van loopeconomie op de prestatie ligt het voor de hand dat een verbeterde loopeconomie goed is voor de prestatie.

111 thoughts on “Explosieve en zware krachttraining verbeteren loopeconomie

  1. continuously i used to read smaller articles or
    reviews that as well clear their motive, and that is also happening
    with this post which I am reading at this time.

    my blog mega888 online (wikitent.com)

Comments are closed.