Nieuwe jaar, nieuwe kansen

Voor velen is de race al begonnen. Januari is al ver achter ons, en de meeste atleten hebben reeds een doel gesteld voor komend jaar, al aan minstens een wedstrijd deel genomen, en een aantal zijn alweer in de laatste fase van een marathonvoorbereiding. Voor mij was de 1e maand van het jaar in een veel te hoog tempo voorbijgevlogen. Zonder te rennen.

Vanwege een verhuizing/verbouwing heb ik nauwelijks de mogelijkheid gekregen om mijn fijnste instrumenten, mijn hardloopschoenen, aan te doen. Er was nergens een ritme te vinden tussen inpakken, behang uitzoeken, slopen, poetsen, uitpakken, latexen, training geven, nogmaals inpakken en dan weer uitpakken in het nieuwe huis, nog een ritje naar de bouwmarkt. Veel energie was er niet na de lange dagen en korte nachten.

De afwisseling met training geven, af en toe eens meedenken met de atleten over nieuwe doelstellingen, hartslagen, schema’s, afstanden, techniek, voeding, herstel etc, had een positief effect tussen alle werkzaamheden door. Maar bij mezelf was er geen sprake van rondjes rennen, of van hoe hard het tempo zou moeten zijn, of voor welk doel zijn we aan het trainen?

Toen we eenmaal in het nieuwe huis zaten, zat er van alles in dozen, behalve energie. Ik zat nog maar steeds in de 1e versnelling, wachtend op een duwtje, een vleugje inspiratie om mezelf zover te krijgen om naar de volgende versnelling over te gaan. Want wegrennen van alle dozen en zakken en ontzettend veel troep die maar overal staat, lukte heel moeilijk. Gelukkig kwam er één avond laat een berichtje op mijn gsm binnen waarin staat dat ik de 28e beste tijd op de marathon heb gelopen. Van alle dames die in Nederland wonen sta ik op plek 28 in de Runner’s World van februari . Als acht-en-twintigste!! Hoe vet is dat?

En niet alleen deze uitslag, maar ook de resultaten die mijn atleten doorstuurden/mailden/posten, inspireerden mij zo dat ik vond dat het tijd werd om weer eens mijn krachten op te zoeken. Te beginnen aan mijn eigen race voor dit jaar.

Zo heb ik vandaag voor het eerst dit jaar een intervaltraining gedaan, staan er een aantal leuke, maar ook uitdagende wedstrijden op de planning, kom ik langzaamaan weer in een ritme, is het makkelijker de koekjes en Tony’s links te laten leggen, en heb ik weer vernieuwde energie om te trainen. Ik heb er onwijs veel zin in! Doelstelling nummer 1: nog hoger op de marathonladder klimmen.